Napos Oldal a Sérült Emberekért Alapítvány

10700062-48546201-51100005
6723 Szeged, Lomnici utca 31/B
naposoldal.org

Alapítványunk 1996 óta végzi tevékenységét, különös hangsúllyal Szegeden és környékén.

Alaptevékenységeinket megváltozott munkaképességű munkavállalók alkalmazásával látjuk el, közfoglalkoztatottak, illetve önkéntesek segítségével. Igazán fontosnak tartjuk, hogy a munkában olyan társadalmi rétegeket mozgassunk meg, akiknek az életében pozitív változást jelent az, hogy tevékenységeinkbe bekapcsolódnak. Munkánkba igyekszünk középiskolás-, illetve egyetemista önkénteseket is bevonni.

Napi tevékenységünk körébe tartozik a személyi segítőszolgálat, ahol idős és/vagy fogyatékkal élő, rászoruló, hátrányos helyzetben lévő embereket segítünk otthoni ellátásukban (bevásárlás, takarítás, ügyintézés, stb.). Foglalkozási rehabilitációt végzünk megváltozott munkaképességükből eredően a munkaerő piacon hátrányos helyzetben lévő munkavállalókkal. A foglalkozási rehabilitáció sikeres megvalósulása érdekőben segítő szolgáltatásokat biztosítunk számukra. Dolgozóink és gondozottjaink heti rendszerességgel veszik/vehetik igénybe gyógymasszázs és gyógytorna szolgáltatásainkat.

Játékos, kézműves fejlesztőfoglalkozásokat tartunk heti rendszerességgel intézetből kihozott halmozottan sérült fiatalok részére külső helyszínen. A programot gyógypedagógusokkal fejlesztettük ki.

Alkalmi tevékenységeink közé tartozik az "Ismerj meg és fogadj el!" és "Képességpark" nevű érzékenyítő programunk, mellyel szimulációs eszközök, kerekesszékes, illetve fehérbotos akadálypálya, illetve fogyatékkal élő önkénteseink (ún. Élő könyvtár) segítségével szeretnénk bemutatni az érdeklődőknek a fogyatékkal élők nehézségeit, mindennapi problémáit, illetve megmutatni számukra, hogy a sérültek is képesek teljes életet élni. Érzékenyítő programunk részeként 2017 évvégén "Napos mesék - Ismerj meg és fogadj el!" címmel gyönyörű, illusztrált mesekönyvet adtunk ki, mely 30 válogatott mesét tartalmaz, melynek főszereplői egytől-egyig fogyatékkal élők. Új projektünkként ebből a könyvből átemelt bábelőadásokat tervezünk elvinni óvodákba, bölcsődékbe, hogy játékos, mesés formában érzékenyítsük a legfiatalabbakat is.

Kutyaterápiás szolgáltatásunk is elérhető, melynek során külön erre a feladatra kiképzett kutyákkal, gyógypedagógusokkal összefogva fogyatékkal élő gyerekek mozgás- és készségfejlesztését végezzük alkalmanként. Élményprogramokat szervezünk gondozottjaink, patronáltjaink részére. Szükség esetén rövid-, és hosszútávra segédeszközbérlést biztosítunk.

Nyaranta több turnusban táborokat szervezünk, rendszerint 3-500 fő részvételével, sok esetben integrált jelleggel, az ország több pontján. A megvalósításban kortárs segítők is részt vesznek. A táborozás a legelső tevékenységünk, melyet 1996 óta végzünk, így jelentős önkéntesbázissal rendelkezünk ezen a téren is, és adekvát szakértelemmel, és segítséggel valósítjuk meg őket.