Leukémiás Gyermekekért Alapítvány

19123958-1-09
10200304-41413746-00000000
4032 Debrecen, Nagyerdei Körút 98.

Történetünk, küldetésünk:

1989-ben egy kislány meggyógyult a leukémiából. Erre akkoriban mindössze 30% esélye volt, ez az arány mára szerencsére megfordult, s egyes betegségtípusoknál már a 90%-ot is meghaladja. Az ő szüleinek igen nagylelkű és előrelátó kezdeményezésére, a Gyermek-klinika akkori igazgatójának együttműködésével, s a Debreceni Egyetem jólelkű adományozóinak támogatásával létrejöhetett 1990-ben Hajdú-Bihar megye első közhasznú civil szervezete, a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány.

Huszonöt esztendőt tarthatunk hosszú és rövid időnek. Talán „történelmi távlatról” még nem beszélhetünk, noha akik az alapítás idején születtek, már fiatal felnőttek. Sok gyermek, akiket akkor kezdtünk el kezelni, mára meggyógyult, elvégezte iskoláit, szakmát, pályát választott, társat talált, családot alapított.

E gyermekek gyógyulási lehetőségei-nek fejlesztését, kivizsgálásuk korszerűsítését, gondozásukat, társa-dalmi visszailleszkedésüket támogatta rendszeresen, sokrétűen és a leg-közvetlenebb formában az Alapítvány, az eltelt negyed évszázad alatt több mint kétszázmilió forinttal.

Biztos vagyok benne, hogy az Észak-Alföld Régió egyetlen Gyermek-hematológiai-onkológiai Tanszékén a ránk bízott gyermekek érdekében az Alapítvány ennek a nemes hivatásnak az Önök segítségével messzemenően képes lesz megfelelni a következő huszonöt évben is – hogy mosolyt csalhassunk a hozzánk forduló gyermekek és szüleik arcára.

Az alapítók által kitűzött célok

A Debreceni Orvostudományi Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján kezelt leukémiás és daganatos betegségben szenvedő gyermekek egészségének visszanyerése érdekében

• a rendelkezésre álló technikai eszközök fejlesztése,
  • a kutatási eredmények gyakorlati hasznosításának pénzügyi finanszírozása.

Az évek során a korábbi célok újabbakkal bővültek:

• a laboratóriumi munka feltételeinek javítása,
  • a gyógyításban résztvevő személyek kongresszusi, egyéb szakmai, tudományos         rendezvényen való részvételének támogatása,
  • a gyógyítással kapcsolatos kezelések elviselésének könnyítése érdekében az elhelyezési körülmények javítása, osztályrendezvények szervezése és segítése, illetve nyári táborok költségeihez való hozzájárulás,
  • gyógykezelések támogatása,
  • az anyagilag rászoruló daganatos gyermekek, illetőleg családjaik támogatása,
  • a Debreceni Egyetem OEC Gyermekklinikáján a daganatos beteg gyermekek ellátásában résztvevő egészségügyi személyzet munkájának támogatása,
  • a regionális gyermekhematológia-onkológia betegellátóhely székhelyétől különböző településen élő családok/szülők számára alkalmas ideiglenes szállás biztosítása