Kutyákkal az Életért Alapítvány

18838972-1-16
5100 Jászberény, Vincellér u. 5.
06309820504
segitokutya.eu

Alapítványunk 2004-ben azzal a szándékkal jött létre, hogy olyan karitatív tevékenységeket folytasson, melyek kutyák és emberek közös munkáján alapulnak és mindkét fél előnyére válnak.

Fő tevékenységünk a Jászberényben 1993 óta – többször megváltozott jogi háttérrel – működő Mentőkutyás Szolgálat fenntartása, üzemeltetése. Bár a jogi környezet többször módosult, az eredeti cél – a kutyával történő mentés – semmit nem változott.

A Rendőrségtől és a Katasztrófavédelemtől kapott riasztásokat együttműködési megállapodások szabályozzák. Ezen megállapodások keretein belül értesülünk minden olyan esetről, ahol felmerül a kutyás keresés szükségessége.

Mindemellett állatvédelmi tevékenységet is folytatunk, a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskolával együttműködve pedig vakvezető kutya kiképzést végzünk.

24 órás ügyeletet tartunk fenn és térítésmentesen állunk a bajbajutottak szolgálatában hazánkban és külföldön egyaránt.

Rendőrségi, Katasztrófavédelmi, vagy lakossági riasztás esetén a lehető legrövidebb időn belül a kárhelyre vonulunk. Személyfelkutatásra képzett és az ENSZ irányelvei szerint vizsgáztatott kutyáinkkal terepen vagy romon személykeresést végzünk. A bevetések koordinálását azonban minden esetben a Rendőrség, vagy a Katasztrófavédelem biztosítja. A kutyák munkája gyorsítja és hatékonyabbá teszi a mentést.

Egy önkormányzati tulajdonban lévő két hektáros területen pályázatok és a Polgári Védelemért Alapítvány segítségével felépítettünk egy Mentőkutya Kiképzőbázist, ahol az alapítvány által végzett tevékenységek megvalósíthatók. Itt zajlanak az elméleti és gyakorlati képzések a kutyák és a kutyavezetők részére egyaránt. Megtalálható rajta egy 2000 m2-es, vasúti katasztrófa helyszínét imitáló műrom, amely a mentőkutyák képzésének egyik legfontosabb eszköze. Bázisunkat emiatt hazánk, sőt a környező országok mentőkutyásai is gyakran igénybe veszik.

Egy kis állatmenhelyet is üzemeltetünk. Itt laknak azok a befogadott kutyák, melyeket alkalmasságuk esetén vakvezető- vagy mentőkutyává képzünk, alkalmatlanságuk esetén pedig szerető gazdikat keresünk nekik.