Elek-Ágh Állatmenhely Közhasznú Alapítvány

06(30)6256292
www.elek-agh.hu

Marica meséje:

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kislány, aki imádta az állatokat…Kezdhetném így is a mesét, de Ti már nem nagyon hisztek a tündérmesékben. Inkább arról mesélek, mi történt azzal a kislánnyal, miként kezdődött az a történet, hogy pár állatszerető, csodás emberrel karöltve, lettünk több száz kutyus befogadói és segítői és mi az, amit ebből a több mint kétévtizedes munkából át tudnék adni nektek, a fiatal generációnak, hogy tovább vigyétek az állatok szeretetét és megtanuljátok, hogy egy életre felelősséggel tartoztok annak, akit megszelídítettetek! Kezdjük, hát az elején…

8 évesen kezdődött, vidéken nőttem fel, mindig voltak állataink, először főleg szárnyasok, akik közül a gyengébbeket összegyűjtöttem és ápolgattam. Aztán felnőttem és mindig találtam egy kóbor, beteg kutyát, cicát, sőt egyszer volt egy verebem, akit nem fogadott be a csapata, én neveltem fel, az ablakom alatti bokorban élt 3 évet.

Aztán jöttek a kutyák…valahogy mindig rájuk találtam, bárhová mentem, találtam egy segítségre szorulót. Ahol tudtam segítettem és ahogy telt az idő megfogalmazódott bennem, hogy talán még többet tehetnék.

Mikor 13 kutyát gyűjtöttem össze, tudtam, valaminek történnie kell…és ekkor találkoztam két csodás emberrel, Elek Istvánnal és Chiara Rivettivel. Az ő segítségükkel mertünk nagyot álmodni és belevágtunk…a végeredményt az Elek-Ágh Állatmenhelyet, immáron több mint 20 éve láthatják, akik hozzánk látogatnak.

Mertem, mertünk nagyot álmodni és a gyermekkori álom valóra vált…

Rengeteg öröm és szomorúság is ért engem, kollégáimat és segítőinket ez alatt a hosszú idő alatt.

A számtalan emberi felelőtlenség miatt bekerült gyámoltalan, rettegő, beteg kutyusok, a tekintetük egész életemben végig kísér. Az öröm, pedig megfizethetetlen, amikor családba kerülnek, a gyengék a gondozásunk alatt kivirulnak.

Esélyt adunk egytől-egyig, minden kutyusnak, ha nem sikerül a „gazdisodás”, élete végéig gondozzuk.

Néha én is elfáradok, elkeseredek, de kimegyek a menhelyre, jönnek elém egytől-egyig, boldogan csaholva, látom kollégáimat, akik rengeteg szeretettel, odafigyeléssel végzik munkájukat, jönnek a lelkes önkéntesek, segítők, támogatók és én tudom, jól döntöttem, amikor a kutyusok megmentésére tettem fel az életem!

A Pest megyei Tököl község határában kialakított állatmenhely már 1995 óta - több mint két évtizede - funkcionál, melynek létrehozója és működtetője az Elek-Ágh Állatmenhely Kiemelten Közhasznú Alapítvány. Az állatotthonban menedékre lelnek a szerencsétlenül járt, magára hagyott, kidobott, vagy elkóborolt kutyák, akik mindenekelőtt - szükség szerint- megfelelő állatorvosi ellátásban részesülnek. A későbbi váratlan szaporulat elkerülése érdekében ivartalanításon esnek át. Miután felépülnek, gazdikeresővé válnak, de ha mégsem lelnek örökbefogadóra, életük végéig gondoskodunk róluk.

Jelenleg csak kutyákat tudunk befogadni, ha van helyünk, tehát sajnos cicákat, egyéb állatokat még nem. Terveink és céljaink között szerepel, hogy menhelyünkön más, védelemre szoruló állatfajok egyedeinek is mihamarabb helyet biztosítsunk.

Sikerült álmunkat megvalósítani, egy olyan menhely létrehozásával, ami az állatokért, az állatoknak létesült, tekintettel arra, hogy sok állat egész életét itt fogja leélni.

Céljaink között szerepel a felnőttek és az iskolások nevelése, oktatása. Ezért került sor a

„Felelős állattartás” oktatási program elindítására.